Wie vraagt de ambulance aan? |
Vanuit de RAV bestaat er geen beleid dat huisartsen het ambulancevervoer moeten aanvragen. Wat ons betreft vraagt de medicus die het beste de actuele toestand van de patiënt kan beschrijven, en kan toelichten waarom ambulancevervoer geïndiceerd is, het ambulancevervoer aan.
De centralist van de meldkamer ambulancezorg moet voldoende informatie ontvangen om de juiste urgentie en het juiste type ambulance te kunnen vaststellen. Binnen regio Haaglanden wordt onderscheid gemaakt in middencomplexe ambulancezorg (begeleid door een verpleegkundige zonder specifieke aanvullende ALS-opleiding) en hoogcomplexe ambulancezorg (begeleid door een ambulanceverpleegkundige). Er zijn landelijke criteria opgesteld voor het vervoer per middencomplexe ambulancezorg - klik hier.
Aangezien het aantal HC-ambulances schaars is, is een goed onderbouwde afweging hierin niet alleen voor prettig voor de patiënt waarvoor het vervoer wordt aangevraagd, maar ook voor patiënten die afhankelijk zijn van hoogcomplexe ambulancezorg in de rest van de regio. Dat verklaart waarom aanvullende vragen over de toestand van de patiënt gesteld worden aan de aanvrager.
Neemt u echter, op verzoek van een specialist in het ziekenhuis, de opdracht aan om het ambulancevervoer aan te vragen, dan zullen deze vragen die benodigd zijn om dit onderscheid goed te kunnen maken ook aan u gesteld worden. Het is daarom aan te raden om dat alléén te doen als u ook het beste de actuele toestand van de patiënt, en de indicatie voor ambulancevervoer kunt toelichten.
|
|
|
|
|