Huisarts Barbara Veen: Bij ons hoeven patiënten met longziekten niet meer langs een rookhok naar de fysiotherapeut”
 
Barbara Veen, als huisarts verbonden aan gezondheidscentrum Statenkwartier: “Wij vinden het als gezondheidscentrum belangrijk om aan alle bezoekers kenbaar te maken dat wij willen bijdragen aan een rookvrije generatie. We delen ons gebouw met een aantal andere gezondheidsinstanties, waaronder een praktijk voor fysiotherapie. Rondom het gebouw liggen stoeptegels met een pictogram ‘Verboden te roken’. Deze werden  helaas veelal over het hoofd gezien. Ook het ‘rokershok’ bij de achteringang was ons een doorn in het oog – te meer omdat alle patiënten die een afspraak bij de fysiotherapeut hadden, deze plek moesten passeren. Dit leidde tot veel klachten van patiënten met astma/ COPD en nu ook post-COVID, die bij de fysiotherapeut een revalidatietraject doorlopen.

Met elkaar hebben we besloten tot actie. Fysiotherapeut Thijs Risselada heeft alle huurders van ons pand een brief gestuurd met het voorstel om het rookhok te verwijderen. Iedereen reageerde daar positief op. Op de website van Rookvrije Generatie  vonden we - tegen een symbolische vergoeding - o.a. posters om de rookvrije generatie te promoten.

Wij zijn blij met de nieuwe rookvrije uitstraling van ons pand. Hopelijk volgen andere praktijken en zorginstellingen snel. Ik heb nog niet veel reacties gehad van patiënten maar ik ben er van overtuigd dat hoe meer gebouwen/instellingen/ (sport)-verenigingen rookvrij zullen worden, hoe meer dit zal bijdragen aan een rookvrije generatie.”
 
Heeft u interesse om mee te doen? Neem dan contact op met Mandy Hessing, coördinator chronische zorg, via  mhessing@hadoks.nl
 
...