Haagse wijken en buurten in met informatie over bevolkingsonderzoeken. |
Het RIVM wil mensen met lage gezondheidsvaardigheden beter informeren over de drie bevolkingsonderzoeken naar kanker. Daarom start het RIVM een pilot in een aantal wijken in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam. De deelname aan de bevolkingsonderzoeken is in deze wijken laag.
Uit allerlei onderzoeken weten we dat informatie over de drie bevolkingsonderzoeken naar kanker (borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker) een groep mensen in Nederland niet goed bereikt. Mensen met lage gezondheidsvaardigheden zijn onder andere mensen die niet kunnen lezen of schrijven, de Nederlandse taal niet machtig zijn, geldzorgen hebben en/of andere (psychische) problemen. Recente cijfers van het Nivel geven aan dat het om één op de drie Nederlanders gaat.
Het RIVM wil ook deze mensen bereiken zodat zij een geïnformeerde keuze kunnen maken om wel of niet mee te doen werkt hierin samen met Bevolkingsonderzoek Nederland, gemeenten en GGD-en.
Wijkgerichte aanpak
Het RIVM start een pilot met persoonlijke voorlichting in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. In deze steden is de opkomst voor de bevolkingsonderzoeken lager dan gemiddeld. Recente opkomstcijfers voor Den Haag zijn:
- Baarmoederhalskanker: 33 %, landelijk 46 % (2022)
- Borstkanker: 58 %, landelijk 71 % (2020-2022)
- Darmkanker: 54 %, landelijk 68 % (2022)
Den Haag heeft 19 postcodes waar de deelname lager is dan gemiddeld. Het projectteam van het RIVM start de pilot in Den Haag voornamelijk in de wijken Laakkwartier en Oostbroek/Rustenburg (maar zeker niet uitsluitend!)
De persoonlijke voorlichting (in groepen) vindt zoveel mogelijk plaats bij bestaande activiteiten en ontmoetingsplaatsen. Het RIVM trek hierbij samen op met GGD Haaglanden en Mammarosa, die al jaren voorlichting aan vrouwen geeft over borstkanker. Ook heeft het RIVM contact met enkele wijkcoördinatoren van Hadoks om verbindingen met de wijken te maken.
Waar mogelijk traint het RIVM professionals en vrijwilligers die al bekende gezichten zijn in de wijken, zodat zij de informatie kunnen overbrengen. Ook is er een gezondheidsvoorlichter beschikbaar om zelf voorlichting te geven.
Wat merk je als huisartsenpraktijk?
Het kan natuurlijk zijn dat patiënten meer vragen gaan stellen over de bevolkingsonderzoeken. Voor een aantal patiënten vormt de huisarts een belangrijke bron in hun afweging om wel of niet mee te doen.
Verder verspreidt het RIVM vanaf september/oktober posters en flyers voor de wachtkamers. Het gaat om flyers over de bevolkingsonderzoeken in eenvoudige taal met vertalingen in Arabisch, Engels en Turks beschikbaar via een QR-code.
Goed om te weten: er is sinds kort op de website van Steffie uitleg per bevolkingsonderzoek in verschillende talen en in eenvoudige taal beschikbaar. Je kunt patiënten hiernaar verwijzen.
Meer weten?
Wil je meer informatie over de wijkgerichte aanpak, heb je een idee of concreet verzoek, dan kun je contact opnemen via angelique.harbers@rivm.nl of bevolkingsonderzoeken@rivm.nl. Whatsapp of bellen kan ook via 0643250188.
|
|
|
|
|